Hatalmas siker a Húsipari Termékgyártó SZKTV döntőjén, az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon!

kiemelt_20190416_agrar_szakmasztar

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával 2019. április 15-16. között első alkalommal rendezték meg az Agrár Szakma Sztár Fesztivált. Húszból nyolc szakképesítésnek a Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjére is sor került a rendezvényen. Köztük a minket is érintő húsipari termékgyártó szakmáéra is, hiszen a kiskunfélegyházi Mezgé által, 2019. március 6-8-án rendezett 59. Húsipari termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Verseny I. fordulóján a 22 induló közül az első ötben végzett mindhárom versenyzőnk: Horváth Dávid, Koresánszki József és Vörös Norbert Ferenc. Mindamellett, hogy a fiúk lázasan készültek a végső megmérettetésre, iskolánk kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy a Agrár Szakma Sztáron, a Hungexpo területén a verseny döntőjéül szolgáló helyszín mellett a húsipari termékgyártó (hentes) szakma szakmatörténeti kiállítását is megrendezhette. A standunk igazán részletgazdag, interaktív és kóstolók készítésére is alkalmas látogatóközponttá nőtte ki magát a fesztiválra, ahol a sok prominens személy mellett sok, a szakma iránt érdeklődő fiatal is megfordult a rendezvény ideje alatt. 200 négyzetméteres standunkat többek között Farkas Sándor agrárminiszer helyettes és Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is meglátogatta, aki a rendezvény megnyitóján hangsúlyozta az agráripari szakmák fontosságát. A fesztivál nem titkolt célja eme ágazat szakképesítéseinek népszerűsítése és a pályaorientáció elősegítése. A megnyitóünnepség üde színfoltja volt Caramel előadása is, mely kissé oldotta a feszültséget az országos szakmai versenyek döntői előtt. Nemsokára mezgés henteseink a szintén döntőbe került Búcsú Péter (Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola) és Hrágyel Márk (AM KASZK Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakiskola) mellett felsorakoztak a döntőhöz. Kássa Tibor a versenybizottság elnöke ismertette a versenyfeladatokat, melyek a következők voltak:
1. Darabolt sertés csontos testtájrészének csontozása, bontása, kereskedelmi célra, húspulti értékesítésre. Elvégzett feladat bemutatása a versenybizottságnak.
2. A versenyző egy klasszikus húskészítmény receptúra – paraszt kolbász – alapján terméket gyárt.
3. “A háziasszonyok kívánságára, vendégváró hidegtál készítése a kedvenc hentesemtől.”
A versenyt sokan követték végig a helyszínen, szakemberek és érdeklődő fiatalok egyaránt.
Másnap, 16-án (kedden) tartották az ünnepélyes díjátadót, ahol a várva várt döntő eredményhirdetése mellett más agrárszakmák Szakma Kiváló Tanulója Versenyeinek dobogósait is jutalmaztak, kitüntették. Ez a rész is érdekes volt számunkra, hiszen a mezgés Dósai Kamillát (3/11/G) is kihívták a színpadra, aki a gazda SZKTV-n, Kenderesen (2019.03.22.), II. helyezést ért el!
A Pápai Jocival színesített ünnepséget végigizgultuk, majd következett a Húsipari Termékgyártó SZKTV döntőseinek eredménye, mely szerint első helyezett lett a mezgés Vörös Norbert Ferenc, második Búcsú Péter (Fodor József Él.ip-i Szakgimn. és Szakközépisk.) és harmadik a szintén mezgés Horváth Dávid!
Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak, Kiss-Feketéné Bodor Barbara szakmai igazgató-helyettesnek, Dénes Zoltán tanüzem-vezetőnek és Patyiné Gyóni Márta tanárnőnek.

Galériák:

Agrár Szakma Sztár Fesztivál – A mezgés húsipari termékgyártó stand, szakmatörténeti kiállítás, berendezés, más kiállítók – 2019.04.14, Budapest

link_20190414_agrar_szakmasztar

Agrár Szakma Sztár Fesztivál – Megnyitó, a stand és Húsipari Termékgyártó OSZKTV döntő – 2019.04.15, Budapest

link_20190415_agrar_szakmasztar

Agrár Szakma Sztár Fesztivál – Díjkiosztó – 2019.04.16, Budapest

link_20190416_agrar_szakmasztar