Siker a gazda SZKTV-n is: Dósai Kamilla II. helyezett! (Kenderes, 2019.03.20-22.)

kiemelt_20190319_22_gazda_oszktv

Március 20-22-e között a NAK és a Kenderesi Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola és Kollégium szervezésében Kenderesen került megrendezésre a 2. Gazda Szakma Kiváló Tanulója Verseny.
A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumból Dósai Kamilla 3/11/G osztályos tanuló mérte össze szakmai tudását az ország 13 iskolájából érkező gazda tanulóval. A 12 fiú és 2 leány versenyző közül  Kamilla, az előkelő 2. helyezést szerezte meg, és ezzel az eredménnyel felszabadult a teljes szakmai vizsga alól jeles bizonyítvánnyal. A szép eredmény mellett a legszebb szóbeli feleletért járó különdíjat is átvehette.

A tanulóknak az első versenynapon a gyakorlati ismeretekből kellett tudásukat bizonyítani az iskola tanüzemében, hét állomáson. Állattartásból tejsűrűség vizsgálat és egy MTZ 820-as erőgéphez csatlakoztatott Pronar LC-3 típusú homlokrakodó üzemeltetése volt a feladat. Kertészetből paradicsom magot vetettek szaporítóládába. Növénytermesztésből John Deere 6110 traktor és a RAUCH MDS 19.1 Q típusú röpítőtárcsás műtrágyaszórót kellett beállítaniuk a versenyzőknek, emellett pedig még egy talajvizsgálatot végeztek, melyből a talaj kötöttségére tudtak következtetni. A gyakorlati feladatok mellett állatfajtákat, testtájakat, takarmánynövényeket, kertészeti növényeket, gyomnövényeket illetve kór- és kárképeket kellett felismerni a diákoknak.
A második napon a 20 perces szóbeli feleletek következtek növénytermesztésből (öntözés), állattartásból (sertéstenyésztés), gazdasági ismeretekből (értékesítés) és kiegészítő tevékenységekből (higiéniai ismeretek).

A verseny alatt, míg a diákok vizsgáztak a kísérő tanárok sem unatkoztak, színes programokkal szórakoztatták őket. Egy teljes napra betekintést nyerhettek Nádudvaron a KITE Zrt.-hez, ahol előadásokat hallgattak a precíziós gazdálkodásról és bemutatták a céget. Kisújszálláson egy rizsfeldolgozó üzemben jártak, majd Berekfürdőn az izgalmakat és a fáradtságot kipihenhették.

Gratulálunk neki és felkészítő tanárainak!

Felkészítő tanárai: Görög Mariann, Csobán-Borsodi Hajnalka és Hegedűs Zsuzsanna tanárnők,  Tarjányi Ágoston tanár úr, Rózsa Pál igazgató úr, Fazekas János és Dora Zsolt.

link_20190320_22_gazda_szktv

Galériáért kattints a képre!