Újabb elismerés kertmentőinknek! – 2019.02.27.

A Mezgé kertmentő csapatát, Görög Mariann tanárnő vezetésével idén is meghívták a program díjátadójára, hogy a 2018-as munkájukat elismerjék. A díjátadót, melyen az ország csapatai mind részt vettek, Budapesten a Vajdahunyad várában a Mezőgazdasági Múzeum konferenciatermében rendeztek meg, 2019. február 27-én.

A mezgés diákok már 3. éve vesznek részt ebben a nemes programban, melyet a Földművelésügyi Minisztérium írt ki, “Ments meg egy kertet!” néven. Az előző évekhez hasonlóan, 2018-ban is a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény Csanyi úti Idősek Otthonának kertjében folytak a kerti munkák, a tanulóink ezt a kertet mentették meg.

A majd’ 200 négyzetméteres terület folyamatos növényápolási munkákat igényel: gyomirtást, öntözést és növényvédelmet. A program sajátossága, hogy teljesen kert- és természetbarát, ezért vegyszereket nem alkalmaztak a kert gondozása során. A gyomirtást kapálással oldották meg, a kártevők ellen pedig a bogarak összegyűjtésével tudtak védekezni. Idén cékla és cukkini magot vetettek és a már meglévő fűszernövények mellett paprika palántákat is ültettek a fiatal kertészek. Díszítő növényként pedig napraforgó magot vetettek és bársonyka palántákat ültettek.

A kertben termelt fűszernövények nagy részét az idősek otthonának konyháján használják fel minden évben, ahol a lakóknak készítenek belőlük finomságokat. A 2018-as évben, az október 17-i pályaorientációs napon az iskolánk iránt érdeklődő hetedikeseknek is jutott a fűszerekből, ahol paprikát fűzhettek és a tanárok vezetésével fűszernövény-ismertetőn vettek részt a Mezgé tangazdaságában.

A kert aktuális állapotáról kertészeinknek havonta egy képes beszámolót kellett készíteniük és ezt e-mailben elküldeni a minisztériumba, ahol minden évben díjazzák a programban résztvevő iskolákat. Idén a programban végzett jó munkáért kapott az iskola oklevelet.

A kertszépítő diákok: Becsei Dávid, Kerepi Roland, Süveges Sándor, Bokor Zoé,
segítő tanáruk: Görög Mariann tanárnő.

A diákok és a tanárnő délutánonként és a nyári szünetben is tevékenykedtek a kertben, feláldozva ezzel a szabadidejüket e nemes cél érdekében. Ezért mindenképpen jár az elismerés! Gratulálunk!

link_20190227_ments_m1k_dijkioszto

A képre kattintva galéria nyílik!