Használt SÜTŐOLAJ és ZSIRADÉK leadása iskolánkban!

Iskolánkban – ökoiskolához méltóan – gyűjtjük a használt sütőolajat és zsiradékot. A gyűjtőhely hátul, a Constantinum Intézmény felől, a hulladéktárolóknál kapott helyet. NAGYON FONTOS: A BEHOZOTT OLAJAT ÉS ZSIRADÉKOT A HOZOTT, OTTHONI GYŰJTÉSRE HASZNÁLT EDÉNYBŐL ÖNTSÉK ÁT A FEHÉR A HORDÓBA!

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.
Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.