Élelmezési világnap, egészségnap – 2018.10.11.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Rómában ülésező konferenciája 1979-ben magyar határozati javaslat alapján nyilvánította élelmezési világnappá október 16-át. A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására. Ennek szellemében tartjuk meg mi is iskolánkban saját élelmezési világnapunkat október 16. környékén, minden évben. Mint agrárszakképző intézmény – és azon belül is több élelmiszeripari szakmát oktató középiskola – küldetésünknek érezzük, hogy felhívjuk a figyelmet az élelmiszerek gazdaságos, pazarlásmentes termelésére és nem mellesleg az egészséges táplálkozásra.

10 órakor, a nagyszünet után – hűen már sok éves hagyományunkhoz – egy rövid megnyitón vettünk részt, melyet szakmai igazgatóhelyettesünk, Kiss-Feketéné Bodor Barbara tartott, ahol is hangsúlyozta a világnap eszméit: azaz, hogy becsüljük meg a rendelkezésünkre álló élelmiszereket, ne pazaroljuk azokat, ugyanis a világ nagyobbik részén éheznek az emberek. Ezután Radics Péter 11/A-s tanulónk szavalt el egy verset a kenyérről, egyik legfontosabb élelmiszerünkről – pék tanulóink legnagyobb örömére – hiszen az október 16-i élelmezési világnap egyben a kenyér világnapja is. Majd elkezdődött, amire mindenki várt: a közös nagy tízórai! A rengeteg finom étket, mint minden évben, most is élelmiszeriparos osztályaink tanulói és tanárai készítették el nekünk. Volt ott minden, mi szem-szájnak ingere: szendvicsek, gyümölcsök, saláták garmadával. Régi támogatóinkként a Félegyházi Tejüzem és a P&P Pékáru Kft. is biztosított számunkra finomságokat. Miután több száz diákunk befejezte a közös nagy tízórait, a világnap szellemében gondoltunk a rászorulókra is, akiknek nem adatik meg minden nap, hogy élelmiszerhez jussanak, ezért hasonlóan az előző évek gyakorlatához, több tálcányi szendvicset vittünk ki a helyi hajléktalanszállóra.

Az étkezést követően következtek a választható, színes programok, különböző helyszíneken. Mivel a mezgés élelmezési világnappal karöltve mi egy egészségnapot is tartunk, ezért a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehetett vért adni a kitelepült komplett véradó állomáson. Az egészségügyi szakembereknél vércukor szintet, vérnyomást és egyéb értékeket is tudtunk méretni. A testi-lelki egészséget szem előtt tartva egy másik teremben mindenki kipróbálhatta a jógát, a „relax-teremben” pedig mi készíthettünk különböző műalkotásokat, nyugis, meditatív környezetben. A mentális egészséghez hozzátartozik saját magunk, lelkünk ismerete is, ezért személyiségünket játékos, szórakoztató formában, társasjátékokkal, tesztekkel fejleszthettük az „önismereti teremben”. Akik „csak” intenzív mozgásra vágytak, azok a suli aszfaltpályáján zajló focimeccsen rúghatták a bőrt, vagy szurkolhattak kedvenceiknek, illetve a tornateremben zajló nagy létszámú kidobós játékon vehettek részt. Volt még szórakoztató öko-vetélkedő, hennakészítés, könyvsarok, film- és zeneszoba, egy nagy terem telis-tele mindenféle társasjátékkal, valamint nagyon tanulságos előadást hallgathattunk, nézhettünk végig az internet veszélyeiről, a mobileszközeink nem megfelelő, balesetveszélyes használatáról. Egy teremben pedig a már megannyi rendezvényünkről ismerős „I ❤ MEZGÉ!” feliratot lehetett csillámtetoválás formájában magunkra „varratni”. Ezzel párhuzamosan a Kiskunfélegyházi Sportcsarnokban Szentesi Éva író, rákellenes aktivista tartott prevenciós előadást betegségről és gyógyulásról lányoknak, melyen tanulóink közül is részt vettek szép számmal.

Mindent összevetve egy színes, hasznos napot tudhatunk magunk mögött, amin remélhetőleg mindenki jól érezte magát, és amely szinkronban volt az eredeti világnap szellemiségével is! Köszi!

link_20181011_elelm_vn_egn

Képekért kattints a fotóra! 😉