Az ország legjobb húsipari termékgyártó tanulói közül nagy örömünkre Sallai Zoltán a 2. helyezettként (86%-os összesített eredménnyel) állhatott fel a dobogóra, valamint Milák Dávid pedig az előkelő 5. helyen (83%-os összesített eredménnyel) végzett, ezzel mindketten megszerezték a szakmai bizonyítványt.
Sallai Zoltán és Milák Dávid beszámolója a versenyről:
Versenyhelyszín: Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium (Hajdúböszörmény )
Gyakorlati versenyhelyszín: Debrecen Hajdúhús 2000 Kft.
Verseny időpontja: 2017. február 28-tól 2017. március 3-ig
Felkészítő tanárok: Patyiné Gyóni Márta tanárnő, Zsikla Adrienn tanárnő, Kiss-Feketéné Bodor Barbara tanárnő, Vidéki Andrea tanárnő, Kissné Kovács Edit tanárnő, Szatmári István szakoktató. A felkészülést biztosította Dénes Zoltán üzemvezető.
A versenyre Szatmári István szakoktató kísért el bennünket, aki évek óta nagy szerepet vállal az országos megmérettetésre érkező diákok felkészítésében. Segítséget jelentett számunkra az is, hogy vizsgatapasztalatot szerezhettünk a Kiskunfélegyházán, és Budapesten megrendezett regionális versenyeken. Izgalommal, és várakozással tekintettünk a szellemileg és fizikailag is megterhelő 4 napos eseménysorozat elé.
A verseny programja:
Február 28: Megnyitó Ünnepség illetve sorszámok húzása.
Március 1: gyakorlati verseny, ami 4 helyszínből állt:
- Másodlagos húsipari feldolgozás:
- alap adalék-, összetevők- és fűszerkimérés,
- töltelékes húskészítmény gyártása (paraszt füstölt kolbász).
- Vágóhídi munka:
- sertés test bontása, zsigerelése, hasítás, háj eltávolítása,
- kabátszalonna megmunkálása.
- Darabolás, csontozás:
- 60 perc állt rendelkezésre 2 db félsertés megmunkálására.
- Húsipari értékesítés:
- hús értékesítése, eladása, illetve vevők kiszolgálása, áfás számla előállítása.
Március 2: elméleti verseny:
- Írásbeli verseny: 60 perc, szakmai számítások.
- Szóbeli verseny:
- felkészülés : 20 perc állt rendelkezésre,
- feleleti előadás: 10 perc állt rendelkezésre egy megadott tételből ami a töltelékes húskészítmény volt illetve a Nyári Turista felvágott jellemzése.
Március 3: ünnepélyes záróünnepség:
- eredményhirdetés: 15 iskola és 24 versenyző vett részt,
- díszebéd.
Köszönjük tanárainknak, szakoktatóinknak a felkészítést, valamint az iskolának, hogy lehetővé tették a versenyen való részvételt! Külön kiemelve mondunk köszönetet Szatmári István szakoktatónak, aki nyugdíjba vonulása előtti utolsó versenyére kísért el bennünket, munkája a mi sikereinkben, és a szép eredményekben tükröződik vissza.